Grgo Jelavic/PIXSELL
Grgo Jelavic/PIXSELL

VIDEO Rapsodija u Zagrebu! Senzacionalna Hrvatska uništila Grčku i zakazala polufinalne s Mađarima

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 12.01.24. | 19:39

Marko Bijač zaključao je vrata, a u napadu su briljirali Jerko Marinić Kragić, Loren Fatović, Luka Lončar i Ante Vukičević

Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija pobijedila je u četvrtfinalu Europskog prvenstva Grčku s visokih 13-8 (3-3, 2-3, 4-0, 4-2). Bila je to prava vaterpolska poslastica i magična igra Hrvatske u drugom poluvremenu. Izabranici Ivice Tucka u rasponu od 13 i pol minuta nisu primili nijedan pogodak te su Grcima priredili nevjerojatan niz od 8-0. Marko Bijač zaključao je vrata, a u napadu su rešetali Jerko Marinić Kragić, Loren Fatović, Luka Lončar i Ante Vukičević. Ovom pobjedom Hrvatska se plasirala u novo polufinale na Europskom prvenstvu, a finale ćemo u nedjelju tražiti protiv Mađarske!

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ozračje u kojem se igralo bilo je sjajno. Više od dvije tisuće navijača ispunilo je tribine bazena na Mladosti, a među nima su se, između ostalih uzvanika, našli Zlatko Dalić i Marijan Kustić (VIDEO).

Hrvatska je povela već u prvom napadu. Josip Vrlić fantastično je okrenuo grčkog čuvara i iznudio peterac. Zerdevas je obranio udarac Harkova, ali lopta se ponovno odbila do hrvatskog pucača, koji drugu priliku nije propustio. Odgovor Grka ne da nismo dugo čekali, već je bio izuzetno neumoljiv. Prvo je korpulentni centar Konstantinos Kakaris sjajnom realizacijom na dva metra poravnao, a već u sljedećem napadu je iskusni Fountoulis krasno realizirao igrača više.

Raspucano su obje momčadi krenule u četvrtfinalni susret, pa je tako već nakon manje od tri minute semafor izbrojao četiri pogotka nakon fenomenalnog pogotka Lorena Fatovića iz daljine.

Efikasnu četvrtinu nastavili su Grci. Bivši centar Juga - Kostas Kakaris - ponovno je napravio nered na dva metra, zaradio isključenje i vrlo brzo proigrao Argyropoulosa, kojeg je Butić zaustavio prekršajem za peterac. Siguran izvođač bio je Genidounias.

Velike probleme Hrvatska je u grupnoj fazi imala s realizacijom igrača više i bio je to uvjerljivo najslabiji segment u igri Barakuda. Prvu takvu situaciju u zagrebačkom četvrtfinalu, izabranici Ivice Tucka odigrali su sjajno. Brzi protok lopte i kirurški precizan top Jerka Marinića Kragića za 3-3 nakon prve dionice.

Do novog vodstva popularni Heleni stigli su na početku druge četvrtine, lijepo je s distance pogodio Kalogeropoulos. S druge strane novom bombom s igračem više odgovorio je Marinić Kragić, a onda prepustio pozornicu Marku Bijaču. Slavljenik 33. rođendana prvu obranu upisao je tek krajem prve četvrtine, ali je kod rezultata 4-4 upisao četiri bravurozne intervencije. Redom je skidao zicer za zicerom i izludio Grke. Hrvatska je to iskoristila i preko bombe Ante Vukičevića stigla do prvog vodstva nakon 1-0.

Obrane Bijača pogledajte OVDJE (Sportklub)

Nažalost, završnicu četvrtine Barakude su odigrale jako loše. Prvo je Luka Bukić skrivio peterac kojeg je realizirao Argyropoulos, da bi nam pola minute kasnije "prodali" kontru. Još jedan od bivših igrača Juga - Alex Papanasthasiou, sigurno je realizirao kontru dva na jedan te je na polovici utakmice semafor pokazivao +1 u korist Grka.

A u trećoj četvrtini, najbolja igra Hrvatske na ovom turniru! Bijač je nastavio s obranama, a Jerko Marinić Kragić fantastičnom realizacijom. Hrvatska je treću dionicu dobila s čak 4-0, a sve je krenulo briljantnim potezom Luke Lončara, koji je lijevom rukom vodio borbu s grčkim bekom, a desnicom je prihvatio loptu i šraubom zapalio tribine. Bio je to okidač oluje na bazenu Mladosti, Grke su potopili spomenuti Marinić Kragić s nova dva zgoditka, a sjajno je iz teškog kuta zabio i Ante Vukičević.

Najbolje trenutke iz treće četvrtine pogledajte OVDJE (Sportklub)

Posljednju dionicu s dva sjajna poteza otvara Luka Lončar. Povratnik pod reprezentativnu kapicu i jedna od najvećih zvijezda Olympiakosa, pokazao je kakvo će biti pojačanje Ivici Tucku u olimpijskoj godini. Nakon šraube u trećoj četvrtini, zadnju je otvorio izborenim izbačajem, a potom je odigran jedan od specijala na igraču više. Lončar je čekao na dva metra, iskočio i efektno prenio loptu iza Zerdevasa.

I Hrvatska tu nije stala! Iako je prednost od četiri pogotka u vaterpolu doista velika, kod Barakuda nije bilo opuštanja. Povukli su Marinić Kragić, Vukičević i Lončar, a potom su scenu prepustili još jednom, uvjetno rečeno, povratniku u reprezentaciju - Lorenu Fatoviću! Popularni Lolo propustio je Svjetsko prvenstvo u Fukuoki, vidjelo se koliko je to bio ozbiljan hendikep za Hrvatsku. Kada je trebalo zakucati posljednji čavao u grčke nade za preokretom, Fatović je izveo dvije genijalnosti. Prvo se efektno oslobodio čuvara i "probušio" Zerdevasa, a potom se dignuo sa šest metara i još jednom rasparao grčku mrežu! I kao da to nije bilo dovoljno, Hrvatska je i dalje nastavila gristi. Novog igrača više ponovno smo lijepo realizirali, ovaj puta na dva metra se u listu strijelaca upisao Rino Burić. Nestvarnih 13-6 pokazivao je semafor u tom trenu, odnosno čak osam pogodaka Hrvatske u nizu. Marko Bijač više od 13 i pol minuta nije primio gol, a crnu rupu grčke svojim drugim pogotkom, ponovno iz čiste kontre, prekinuo je Papanastasiou.

U posljednje tri minute igre, Hrvatska je, evidentno, prebacila u brzinu niže, svjesna da nije potrebno juriti veću razliku, a i da se pokuša sačuvati od eventualne situacije u kojoj bi neki od igrača zaradio crveni karton, što se dogodilo Dervisisu protiv Nizozemske. Tek je Argyropoulos u zadnjoj minuti postavio konačnih 13-8 za veliku pobjedu Hrvatske.

Protivnik u polufinalu, izabranicima Ivice Tucka bit će Mađarska, dok u drugom polufinalu Španjolska čeka pobjednika iz duela Italije i Crne Gore.



Tagovi

vaterpoloEuropsko prvenstvo u vaterpoluHrvatska vaterpolska reprezentacijagrčka vaterpolska reprezentacija

Ostale Vijesti